2016. október 8., szombat

Millirahmstrudel - nemcsak rétes függőknek

Tradicionális dél-bajor ill. tiroli desszert. Mindkét tájegységen nagyon népszerű, akár vaníliaszósszal tálalva, de nyáron vanília fagyival is kitűnő. Nem mondanám, hogy gyors recept, van vele egy kis meló, de mindenképpen érdemes kipróbálni. :)



Hozzávalók:

A töltelékhez:
50 g rumba áztatott mazsola
120 g puha vaj
40 g porcukor
1 citrom és 1/2 narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
400 g túró (Quark)
2 tojásfehérje
2 tojássárgája
300 g tejföl (Sauer Rahm)
50 g cukor
25 g liszt
csipet só

A szószhoz:
250 ml tej
60g Creme Fraiche
2 tojás
3 ek cukor

8 réteslap
50 g olvasztott vaj + egy pici a forma kikenéséhez

Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük simára a puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citrom és narancs héjjal. Utána keverjük bele a tojássárgákat, majd a túrót és a legvégén a tejfölt. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük habbá, közben fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot. A hab ne legyen kemény, elég ha már nem túl folyós. A  lisztet és a mazsolát szórjuk a túrós keverékhez és adjuk hozzá a tojáshabot is, óvatosan forgassuk össze.

2. Egy hőálló sütőformát vajazzunk ki és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy réteslapot fektessünk egy konyharuhára, kenjük meg olvasztott vajjal, fektessünk rá egy másik réteslapot, szintén kenjük meg vajjal. A töltelék 1/4-ét kenjük a réteslap egyik oldalára és tekerjük fel. Ezt ismételjük négyszer. Helyezzük a tekercseket szorosan a kivajazott formába. A tetejüket is kenjük meg a vajjal. Tegyük 15 percre a sütőbe.



3. Egy tálban keverjük össze a szósz hozzávalóit, vegyük ki a rétest a sütőből, locsoljuk meg a szósszal és süssük további 25-30 percet. Sütés után hagyjuk langyosra hűlni, utána vágjuk kockákra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése