2016. október 4., kedd

Szezonális kaja: Rahmschwammerl mit Schinkenknödeln

Avagy tejszínes gomba sonkás zsemlegombóccal. Vegyes erdei gombából lenne az igazi, de ma csiperkéből készítettem, ezt tudtam hirtelen beszerezni. Tipikus őszi étel Bajorországban, pár hete egy étteremben ettem hasonlót (beszámoló itt), de ma a rossz időre való tekintettel, úgy sem lehet mit csinálni alapon, elkészítettem itthon. Próbáljátok ki, zseniális étel!



Hozzávalók:

Szósz:
1 kis fej hagyma finomra vágva
400 g gomba megtisztítva, felszeletelve
400 ml víz
1 húsleves kocka
2 ek olaj
2 babérlevél
1 ek finomra vágott petrezselyem
200 ml tejszín
1 ek étkezési keményítő
Cayenne bors
só, bors

Knödel:
1 kis fej hagyma finomra vágva
80 g sonka apró kockákra vágva
1 ek olaj
250 ml tej
250 g Knödelbrot vagy szikkadt zsemle kockákra vágja
3 tojás
1 ek petrezselyem finomra vágva
só, bors
szerecsendió
Cayenne bors

Elkészítés:

Knödel: A tejet felforraljuk és ráöntjük a zsemlére egy nagy tálban, a tálat lefedjük és 10 percre félre tesszük. Közben a hagymát egy evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a sonkát és pár percig pirítjuk. Ha a zsemle megpuhult, hozzáadjuk a hagymás sonkát, a tojásokat, a petrezselymet, a fűszereket és jól összedolgozzuk. Nedves kézzel teniszlabda nagyságú gombócokat formázunk és sós, forró vízben 15-20 percig főzzük, fontos, hogy a víz ne lobogjon, elég ha csak finoman gyöngyözik.

Szósz: A hagymát  kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát és megpároljuk, amikor a gomba zsírjára sült hozzáadjuk a vizet, a leveskockát és a babérlevelet. Lassú tűzön fedő alatt 20 percig főzzük. Utána kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet. A keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük és szintén a szószba öntjük. Sóval, borssal, Cayenne borssal fűszerezzük és néhány percig forraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése