2016. október 1., szombat

Bolognai ragu - alaprecept

Mindenki ismeri, majdnem mindenki szereti, elkészíteni sem nehéz és a házi verzió kenterbe veri az összes boltit, tetejébe adalékanyag mentes. Én általában nagy mennyiséget főzök (a megadott mennyiségek dupláját, tripláját) egy ráérős hétvégi napon - mivel kissé időigényes, de nyugi nem kell mellette állni, elég néha megkeverni - és adagonként fagyasztok belőle, így ha nincs sok idő elég egy tésztát főzni hozzá, de felhasználhatjuk pizzafeltétnek, Lasagne szósznak vagy tölteléknek rakott ételekhez, és még vagy millió módon. Kevesen tudják, hogy az eredeti Bolognai száraz fehérborral készül, semmiképpen sem vörösborral.


Hozzávalók:

2 ek. olívaolaj
2 ek. vaj
1 nagy fej hagyma apróra vágva
1 répa apróra vágva
1 szárzeller apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
500 g darált hús (marha-sertés mix)
1 paradicsom konzerv, hámozott, darabolt
1 paszírozott paradicsom konzerv
150 ml száraz fehérbor
só, bors

Elkészítés:

A hagymát az olaj és vaj keverékén, közepes lángon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a répát és a zellert, újabb 5-8 percig pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, átkeverjük és mehet a darált hús is a zöldségekhez. 10 percig pároljuk, pirítjuk a keveréket és amikor a hús elkezd megbarnulni, felöntjük a borral. Ha a bor fele elfőtt hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, sóval, borssal ízesítjük és kis lángon, lassan főzzük 1-1,5 órát, épp csak rotyogjon, időnként keverjük át. Ha szükséges, főzés közben kevés vizet adhatunk hozzá olykor-olykor. Ez az alapragu ízlés szerint továbbízesíthető bazsalikommal vagy kakukkfűvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése