2016. szeptember 26., hétfő

Baguette - egyszerűen

Ha valaki szeretne otthon kenyérféléket sütögetni, akkor ezzel kezdje vagy a vajas kiflivel. Elronthatatlan, nem kell sokat melózni vele, viszont a kelesztés miatt picit időigényes, bár az eredmény mindenért kárpótol. Ezt a baguette sütést sem kell túlságosan túlmisztifikálni, baguette sütőformát beszerezni csak azért (nem is tudom az emberek hova pakolásszák el a konyhában ezeket az extra kütyüket), kezdőknek is ajánlom. Én általában kétfélét sütök, simát és fokhagymás-olívás-szárított paradicsomosat, bár a variációk száma végtelen.


Hozzávalók:

500 g liszt
2 ek vaj vagy olaj
220 ml kézmeleg víz
70 ml langyos tej
fél kocka friss vagy 1 csomag szárított (Dr. Oetker, azzal nem lehet lyukra futni) élesztő
2 kk só
1 kk cukor

Opcionális: 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél marék olívabogyó apróra vágva, ízlés szerint szárított paradicsom szintén apróra vágva

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben egy nagy tálban összekeverjük a többi hozzávalót és ha felfutott az élesztő hozzáöntjük azt is (ha ízesítettet készítünk előfordulhat, hogy a plusz nedvesség miatt egy kicsit több lisztre lesz szükségünk ez dagasztás közben kiderül). Összegyúrjuk és 6-8 perc alatt egy nem ragacsos, sima tésztabucit dagasztunk belőle. Akinek van dagasztó karral ellátott robotgépe vesse be nyugodtan. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha duplájára kelt akkor négy részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületet baguette-eket formázunk a darabkákból. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, a tetejüket bevagdossuk egy éles késsel. Letakarjuk és 30 percig tovább kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra (hőlégkeveréssel 200 fokra), a süt aljába tegyünk egy kis edényben vizet. Ha megkeltek a baguette-ek, kenjük meg őket vízzel és toljuk a forró sütőbe, 5 perc után csökkentsük a sütő hőmérsékletét 20 fokkal. Süssük aranybarnára a péksütijeinket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése