Hozzávalók:
500 g liszt
2 ek vaj vagy olaj
220 ml kézmeleg víz
70 ml langyos tej
fél kocka friss vagy 1 csomag szárított (Dr. Oetker, azzal nem lehet lyukra futni) élesztő
2 kk só
1 kk cukor
Opcionális: 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél marék olívabogyó apróra vágva, ízlés szerint szárított paradicsom szintén apróra vágva
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben egy nagy tálban összekeverjük a többi hozzávalót és ha felfutott az élesztő hozzáöntjük azt is (ha ízesítettet készítünk előfordulhat, hogy a plusz nedvesség miatt egy kicsit több lisztre lesz szükségünk ez dagasztás közben kiderül). Összegyúrjuk és 6-8 perc alatt egy nem ragacsos, sima tésztabucit dagasztunk belőle. Akinek van dagasztó karral ellátott robotgépe vesse be nyugodtan. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha duplájára kelt akkor négy részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületet baguette-eket formázunk a darabkákból. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, a tetejüket bevagdossuk egy éles késsel. Letakarjuk és 30 percig tovább kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra (hőlégkeveréssel 200 fokra), a süt aljába tegyünk egy kis edényben vizet. Ha megkeltek a baguette-ek, kenjük meg őket vízzel és toljuk a forró sütőbe, 5 perc után csökkentsük a sütő hőmérsékletét 20 fokkal. Süssük aranybarnára a péksütijeinket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése