2016. szeptember 24., szombat

Sonkás-juhtúrós-újhagymás csónakok

Életmentő gyors hami vagy látványos vendégváró falat az utolsó pillanatokban :) Semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel az elkészítése, így abszolút gasztro-analfabéták is pillanatok alatt összedobják. A leveles tészta a legjobb barátunk és igen is mentett már életeket.



Elöljáróként a juhtúróról néhány szó. Valamiért ez Németországban nagyon nehezen beszerezhető, pedig elvileg Ausztriában is népszerű, nos ott sem egyszerű beszerezni - én legalábbis nem találtam sehol - az északi részeken. Egy ideig szemeztem egy termékkel az orosz boltban (MixMarkt), hogy vajon ő juhtúró? Végül megvettem és igen, de az erdélyi verzió, kicsit tömörebb, kicsit zsírosabb, de az íze tökéletes. Néhány hónap vadászat és sóvárgás után meglett az áhított termék:


Hozzávalók a csónakokhoz:

1 csomag friss leveles tészta
200 g juhtúró
1 kis csokor újhagyma
1 csomag szeletelt főtt sonka (érdemes a vékonyabbra szeletelt verziót választani)
1 tojássárgája
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (hőlégkeveréssel 180 fok). A leveles tésztát kitekerjük és kb 10x5 cm-es téglalapokra vágjuk ( de ez függ a tészta méretétől, egyformák legyenek sacc/kb.). Minden téglalapra egy szelet sonkát helyezünk. A juhtúrót, ha a fenti tömörebb verziót szereztük be, villával összetörjük, az újhagymát felkarikázzuk. Minden tészta sonka kombóra egy evőkanál túrót helyezünk és a téglalapok két végét összecsippentve csónakokat formázunk, legyünk nagyon figyelmesek, esetleg csavarjunk egyet a végeket, hajlamosak szétnyílni a sütés során, ami az ízéből nem von le, max. az esztétikából. a csónakokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe tisztes távolságra egymástól, majd szórjuk meg az újhagyma karikákkal. Végül egy elhabart tojássárgájával kenjük meg a csónakok széleit. Ízlés szerint frissen reszelt borssal is megszórhatjuk. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Tetszik az oldal alapötlete. :-)
    Megírnád, légyszi, hol találtad a juhtúrót? Illetve hogy igazi tehéntúrót láttál-e már itt kinn? Mert én sajnos még nem találkoztam vele.
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! MixMarkt nevű orosz boltban mindkettőt megtalálod, érdemes nézni a honlapjukat, hátha van a közeledben :) De egyéb orosz boltok is vannak, ezen a vonalon elindulva tuti találsz, sima túrót mindenképp :)

      Törlés