Egyik kedvenc köretem a rizs, de nem vagyok kibékülve a zacskós gyors rizzsel, ezért az olasz módszerrel főzöm, mindig tökéletes, mindig ízletes és 15-20 perc alatt megvan.
Az első és legfontosabb, hogy pontosan kétszer annyi vízre van szükségünk, mint rizsre, ezért én a rizst is mérőpohárral mérem, ne lepődjetek meg, ha a kövi receptekben milliliterben lesz megadva.
A kimért rizst a tűzhely legmagasabb fokozatán néhány evőkanál olajon 1-2 percig pirítjuk, épp addig ameddig a rizsszemek elkezdenek kifehéredni. Felöntöm a kétszeres mennyiségű vízzel és vagy ételízesítővel (sokszor van tök jó áron Vegeta a Lidl-ben) vagy leveskockával ízestjük, 2 percig forraljuk (ha szeretnénk zöldséggel, pl. borsóval, feldobni, ekkor adjuk hozzá azt is), majd fedőt teszünk rá és a hőmérsékletet levesszük minimumra. Innentől a rizs dolgozik egyedül. 10 percig tuti nem kell ránéznünk, utána egyszer-kétszer levesszük a fedőt, ellenőrizzük hogy áll. Kb. 15 perc alatt szépen megpárolódik. Én próbáltam már ezt a technikát normál rizzsel, Jázmin rizzsel, Basmati rizzsel, mindig tökéletes volt a végeredmény. Sokkal ízletesebb, mint a csak vízben párolt verzió. :)
A képen látható kis rizs kupola aranyos kis trükk, egy hideg vízzel kiöblített kávéscsészébe tömjük a rizst, majd ráborítjuk a tányérra és voilá! ;)
Külföldiként egy idegen országban, sokszor a nyelv ismerete nélkül, elég problémás a bevásárlás, főzés. Nem ismered a helyi alapanyagokat, teljesen más termékeket látsz a polcokon, nem tudod mit mire használhatsz. Elsőre elég ijesztő, tapasztaltam! A blog ebben próbál segíteni, tanácsokat, tippeket adni, mert igenis van élet a fagyasztott pizzán túl! :)
2016. szeptember 24., szombat
Rizs főzés - gyorsan és kényelmesen
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése