2016. szeptember 24., szombat

Risotto ai frutti di mare

Thomas nagyon szereti a tengeri herkentyűket és az olasz konyhát, én viszont risotto mániás vagyok, ebből született a saját Risotto ai frutti di mare variációnk. Persze kellett kapnia egy kis magyar csavart, ami a magyar halászlékockából készült alaplé. (Anya, lassan küldheted a kövi halászlékocka adagot!) :) Az eredeti risotto elkészítése abszolút nem bonyolult, csak oda kell figyelni és egy percre sem magára hagyni. Kicsit melós, de abszolút megéri. Tehát bicepszet előkészíteni, hajrá, kever és kever! :)

Hozzávalók:

400 gr tenger gyümölcsei (ázsiai vagy orosz boltokban jó áron beszerezhető, de olykor Aldi-ban, Lidl-ben is akciós)
8-10 db Scampi rák (opcionális, kihagyható - bár nem engem Tom megölne, ha kihagynám, függő, ez van :) )
300 gr risotto rizs, pl. Arborio
kevés olaj
5 db halászlékocka
1000 ml víz
100 g reszelt parmigiano vagy grana padano
100 g vaj
200 ml fehérbor ("Csak ne rizling legyen! - Tom")

Elkészítés:

A vizet felforraljuk, feloldjuk benne a halászlé kockákat. Ha nem lenne elég sós, picit megsózzuk. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olajon megpároljuk a tengergyümölcseit és a scampit, kb. 10 perc alatt. (tenger gyümölcsei és rák nyugodtan mehetnek fagyottan a serpenyőbe, de a nagy jégdarabokat vegyük ki) Ezt mindenképp csináljuk meg előre, mert később már nem lesz rá lehetőségünk :) Az alaplevet tartsuk melegen. Most jön a melós része! A rizst egy nagy fazékban, közepes lángon, kevés olajon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Folyamatosan kevergetjük, ameddig a bor el nem fő, majd jöhet egy merőkanál az alapléből. Folytatjuk a kevergetést, ameddig a leve el nem fő, majd újabb egy merőkanál alaplé és így tovább. Eleinte ijesztő, mert folyton olyan hangokat ad az étel, ami le akar égni, nyugi, nem fog, csak pótoljuk mindig az alaplevet és keverjük lelkesen. Ha az alaplé kb. 2/3-át elhasználtuk hozzákeverjük a tenger gyümölcseit és folytatjuk a műveletet. Mire a leves elfogy, a rizs tökéletesen megpuhul, ekkor belekeverjük a vajat és a sajtot. A végeredmény egy igazi, krémes risotto és némi izomláz :) Ez az adag 4 embernek bőven elegendő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése