2016. szeptember 24., szombat

Sajtos-sonkás-kapros rétes

Nálunk gyakran kerül vacsiként az asztalra, főleg ha zűrös a napunk és gyorsan kell valami tápláló étek. Szoktuk variálni sajt helyett juhtúróval, de ez elég nehezen beszerezhető, viszont nem elérhetetlen, erről majd egy másik posztban írok :) Réteslapot a REWE-ben szoktam venni, vagy amikor elugrunk Kufstein-ba vásárolni, akkor az osztrák Lidl-ben. Kapor-gyűlölők természetes elkészíthetik utálatuk tárgya nélkül is! :)

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
némi olaj
2 tojás
10-15 dkg reszelt sajt (általában mozzarellát használok)
ízlés szerint kapor
1 csomag szeletelt sonka (lehet bármilyen típusú, épp ami van itthon)
1 tojássárgája a tetejére
só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (hőlégkeveréssel 180 fokra). Elkészítjük a tölteléket: a két tojást egy tálba ütjük, összekeverjük a sajttal és a finomra vágott kaporra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. egy nem folyós, ám kenhető massza legyen a végeredmény. Benedvesítünk egy konyharuhát és a munkalapra terítjük. Erre ráfektetünk egy réteslapot, egy ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, majd jöhet a következő réteslap a tetejére, amit ugyanúgy beolajozunk, ezt folytatjuk az utolsó lapig. Ha a lapokkal végeztünk a sonka szeletekkel beborítjuk a réteslapokat, az egyik hosszanti oldalon 2-3 cm-t szabadon hagyva, majd a tölteléket egyenletesen elterítjük a sonkán a töltelék masszát. Egy tojássárgáját lazán elkeverünk, majd ecsettel bekenjük a réteslap szabadon hagyott szélét, majd az ellentétes oldalról lazán feltekerjük a rétest, nem szabad szorosan, mert a sütés közben kirepedhet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a tetejét szintén megkenjük tojássárgájával és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat, gyorsan fogy! 3-4 embernek duplázzuk a mennyiséget! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése