2016. szeptember 24., szombat

Natúr karajszelet, Jäger szósszal és Spätzle-vel, avagy ha egy bajor improvizál

Ma Thomas hajított össze egy ebédet, gyorsnak nem mondanám a szósz miatt, de egy ráérős napon érdemes kipróbálni, én imádtam!



Hozzávalók:

Szósz:
1 nagy fej hagyma finomra vágva
100 g sonka apróra vágva
80 g szárított vargánya (1-2 órával előbb meleg vízbe áztatva - a vízre is szükségünk lesz)
2-3 babérlevél (orosz boltokban filléres tétel, ott vegyétek, német szupermarketekben elég drága)
2-3 borókabogyó
némi olaj
2 tk étkezési keményítő
150 ml vörösbor
2 Bouillon Pur Rind (nagyon jó kis cucc, van zöldségesben és csirkésben is, érdemes tartani otthon)
só, bors
Hús:
4 szelet karaj
só, bors
némi olaj

Spätzle:
5 dkg vaj
Spätzle (ezt én készen veszem a Rewe-ben, egyrészt mert semmi csúnyaságot nem tartalmaz, és gyorsan megvan)

Elkészítés:

A szósszal kezdünk. A hagymát üvegesre pároljuk kevés olajon a sonkával együtt,  hozzáadjuk a gombát a vízzel együtt, a babérlevelet, a borókabogyót és a Bouillon Pur-t. Alacsony hőfokon, lassan főzzük kb 30-35 percig (nyugi, nem kell mellette állni, elég néha megkeverni). Ha a gomba megpuhult, 100 ml vörösborban keverjünk el csomómentesre 2 teáskanál étkezési keményítőt és keverjük az ételhez, 1-2 percig főzzük, majd a maradék vörösborral állítsuk be a kívánt sűrűséget, sózzuk, borsozzuk ha szükséges. Forraljuk fel  a szószt és készen is vagyunk vele.

A karaj szeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk és némi olajon oldalanként 4-6 perc alatt süssük készre.

A Spätzle-t egy serpenyőben a vajon pirítsuk át, akkor van készen amikor aranybarna és kicsit ropogós. 

Most már tényleg nincs más dolgunk, csak tálalni! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése